Innovaties moeten de bouwsector milieuvriendelijker maken
Als het gaat om de uitstoot van CO2 zijn er een aantal sectoren die tot de grote vervuilers behoren. De landbouw, het transport en de bouwsector horen daar ook bij. Bij het uitvoeren van bouwprojecten komt veel CO2 vrij. Allereerst wordt er vaak gebruik gemaakt van cement en beton, dat bij de productie veel uitstoot veroorzaakt. En dan zijn er natuurlijk nog de bouwmachines die op een bouwplaats rondrijden en daar aan het werk zijn. Die draaien grotendeels op dieselmotoren, en diesel is één van de meest vervuilende brandstoffen. Het is dus zeer urgent om hier verandering in te brengen.
Bouwsector onder druk
De bouwsector ligt al geruime tijd onder vuur. Er wordt tijdens het bouwen van huizen en andere projecten veel CO2 uitgestoten en dat moet veranderen. Niet alleen in België, ook in Nederland speelt dit probleem. KAESER Compresseurs, dat ook in Nederland actief is, is daarom al jaren bezig met het ontwikkelen van compressors die werken op elektromotoren. Dat scheelt fors in de uitstoot. Maar dan moeten ook andere machines overschakelen van diesel naar stroom. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Een hijskraan die op elektromotoren werkt kan wel, maar dit betekent wel dat de kraan maar een paar uur kan werken voordat de accu’s weer moeten worden opgeladen. Die accu’s zijn zo groot dat ze in een behuizing ter grootte van een bouwkeet moeten worden geplaatst. Die laad je niet zomaar even op aan een stopcontact. Daar is krachtstroom voor nodig en dan nog duurt het een aantal uren voordat de accu’s weer operationeel zijn.
Draagbare machines
Kleine machines zoals draagbare zuigercompressoren en schroefcompressors zijn al wel volop in gebruik. Deze worden gebruikt als een huis of bedrijfspand als casco klaar is en er dus binnen gewerkt kan worden. De compressoren worden gebruikt voor bijvoorbeeld boormachines en spijkerpistolen. Draagbare compressoren verbruiken uiteraard minder stroom en kunnen soms gewoon op het lichtnet worden aangesloten. Maar ook daarvoor geldt dat stroom wel voldoende beschikbaar moet zijn op een bouwlocatie. Als er meerdere machines tegelijk gebruikt worden kan dit alsnog leiden tot overspanning. De stroomvoorziening is een groeiend probleem, omdat de capaciteit van het stroomnet op sommige plekken tekortschiet. Dit probleem speelt niet alleen in België maar onder meer ook in Nederland. Er moet flink worden geïnvesteerd de komende jaren. Als we met ons allen minder fossiele brandstoffen en meer stroom gaan gebruiken dan moet die wel voldoende aanwezig zijn.
Hoge kosten voor aannemers
Overstappen op elektrische machines is niet zomaar iets. Deze machines zijn fors duurder dan machines die gebruik maken van diesel. Niet elke aannemer kan deze hoge investeringen zomaar doen. Er worden door overheden wel subsidies gegeven maar die zijn vaak bij lange na niet toereikend. Ook is de subsidiepot soms al snel leeg zodat veel bedrijven achter het net vissen en moeten wachten tot er een nieuw budget beschikbaar komt.
Hallo, ik ben Brenda, een veelzijdige schrijfster die artikelen en nieuwsberichten creëert over uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf omdat ik vind dat iedereen recht heeft op duidelijke en betrouwbare informatie. Mijn doel is om complexe thema's eenvoudig uit te leggen en lezers te helpen de wereld om hen heen beter te begrijpen. Of het nu gaat om actuele gebeurtenissen, trends of lifestyle, ik probeer altijd relevante inzichten te bieden. Met mijn artikelen wil ik niet alleen informeren, maar ook aanzetten tot nadenken en gesprekken. Ik geloof dat goede content mensen verbindt en hen helpt om geïnformeerde keuzes te maken.